Algemene informatie

De Inktaap confronteert jongeren met vier actuele literaire werken: de keuze van de jury's van de Fintro Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en een Caribische nominatie. Uit die vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die De Inktaap krijgt. De Inktaap is dan ook dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. 

De Inktaap 2017 zal op 15 maart in Antwerpen worden uitgereikt aan de winnaar tijdens de slotdag in de Singel. 

Nominaties De Inktaap 2017:

•    Het hout van Jeroen Brouwers - Atlas Contact (ECI Literatuurprijs 2015)
•    Fansi's stilte van Tessa Leuwsha - Atlas Contact (Caribische nominatie)
•    Jij zegt het van Connie Palmen - Prometheus (Libris Literatuur Prijs 2016)
•    Malva van Hagar Peeters - De Bezige Bij (Fintro Literatuurprijs 2016)

 

Schooljury 

Deelnemen aan De Inktaap gebeurt in schoolverband. Scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs in Nederland, van de hoogste graad van het secundair onderwijs in Vlaanderen en van havo/vwo en de kweekscholen in Suriname, op Curaçao en op Aruba kunnen deelnemen. Binnen een school worden één of meerdere schooljury's van maximaal 15 leerlingen gevormd, begeleid door een docent. Alle juryleden en hun begeleiders krijgen toegang tot de e-boeken van de nominaties. Op deze manier kunnen de boeken gelijktijdig worden gelezen. 
Begeleiders van De Inktaap ontvangen een digitale handleiding, de juryhandleiding, waarin het verloop van het project beschreven wordt. Ook zijn hierin handige vragen en antwoorden opgenomen aan de hand waarvan een analyse en een beoordeling van de boeken gemaakt kan worden.

 

Docenten over De Inktaap

'Het project stimuleert lezen en de slotdag is altijd interessant. Het werkt enthousiasmerend om schrijvers live mee te maken.'

Sven Kruizinga, Stedelijk Gymnasium Leiden

'Meedoen met De Inktaap is een goede manier om leerlingen met elkaar in gesprek te brengen over de literaire werken. Hun enthousiasme ervoor benadrukt het belang van die uitwisseling van gedachten.'

Esther van Bijsterveld, Dalton Voorburg.

 

Leerdoelen van De Inktaap

De doelstellingen van het project zijn:
• Het confronteren van leerlingen in de leeftijd van 15 - 18 jaar met hedendaagse literatuur
• Het stimuleren van de uitwisseling tussen leerlingen, docenten en scholen in het Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba en Curaçao) met betrekking tot Nederlandstalige werken 
• Het stimuleren van leesplezier (smaakontwikkeling) bij de leerlingen met als inzet dat deze ook na de schoolperiode overgaan tot het lezen van literaire werken (leesbevordering) 
• Het bevorderen van analytisch vermogen, redeneer- en debattechnieken bij de leerlingen
• Het creëren van een omgeving waar scholen in contact komen met de wereld van het literaire boek.

 

Prijsuitreiking van De Inktaap

Alle deelnemende juryleden en hun begeleiders worden uitgenodigd op de feestelijke slotdag, die deze editie zal op 15 maart 2017 plaatsvinden in Antwerpen. Op deze dag wordt het project feestelijk afgesloten met onder meer debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en tussen de juryleden onderling, en natuurlijk de uitreiking van De Inktaap aan de winnende auteur.

 

Inschrijven

Wilt u meedoen met een schooljury? U kunt zich hier inschrijven voor De Inktaap 2017.

Kosten voor deelname zijn € 10, - incl. BTW, per leerling. Deze prijs is inclusief de vier e-boeken, de handleiding met lessuggesties en toegang tot de slotdag.

 

Geschiedenis

De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil, een Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject in de vorm van een literaire prijs, dat liep van 1997 tot en met 2000. Bij de Jonge Gouden Uil lazen jongeren de boeken die waren genomineerd voor de literaire prijs De Gouden Uil en kozen daaruit hun winnaar. 

De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).

Connie Palmen wint De Inktaap 2017

Na maanden van lezen, debatteren en stemmen is het zover: De Inktaap 2017 gaat naar 'Jij zegt het' van Connie Palmen!

Lees meer

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer