Fansi's stilte

Fansi's stilte

Tessa Leuwsha verhuisde in 1996 van Nederland naar Suriname, aangetrokken door de liefde en het avontuur van een land in opbouw. Zo’n vijfentwintig jaar eerder deed haar Surinaamse oma Fansi het omgekeerde. Wie was die vreemde tropenvrouw die opeens bij haar vernederlandste kinderen en kleinkinderen op de stoep stond? Tessa herinnert zich een strenge, zwijgzame vrouw die weigerde aardappels te eten. Waarom zweeg Fansi in alle talen over haar achtergrond? Waarom spreken haar kinderen elkaar eigenlijk nog maar nauwelijks?

In Fansi’s stilte gaat Tessa Leuwsha op zoek naar het verhaal van haar grootmoeder en haar ooms en tantes in Paramaribo, Nickerie, Eindhoven en de Achterhoek. Al lezend en luisterend beleeft zij de geschiedenis van Suriname en haalt zij Fansi, kind van een Engelse zendelingsdochter en een zwarte man, steeds dichterbij.


Tessa Leuwsha ontving voor haar roman Fansi’s stilte de Caribische nominatie van De Inktaap 2017. 'De literaire waarde van het boek zit hem vooral in de goed doordachte structuur en de fraaie stijl. Die is verzorgd en elegant. De auteur gebruikt beeldende metaforen zoals de vergelijking van de volharding om Nickerie te bouwen en de vasthoudendheid van moesje Fansi,' aldus de leescommissies over het boek.
De verschillende criteria waaraan de nominatie moest voldoen om geselecteerd te worden, vindt u in het juryrapport.

Het volledige juryrapport is hier te lezen.

 

Meld je aanMeld je aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief! Aanmelden

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek