Wat is De Inktaap?

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit deze vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar die De Inktaap wint.

 

De genomineerden voor De Inktaap 2017 waren: 
- Het hout van Jeroen Brouwers - Atlas Contact (ECI Literatuurprijs 2015) 
- Jij zegt het van Connie Palmen - Prometheus (Libris Literatuur Prijs 2016) 
- Fansi's stilte van Tessa Leuwsha - Atlas Contact (Caribische nominatie) 
- Malva van Hagar Peeters - De Bezige Bij (Fintro Literatuurprijs 2016) 

Uitreiking De Inktaap 2017
De prijsuitreiking van De Inktaap 2017 vondplaats op 15 maart 2017 in deSingel in Antwerpen. De uitreiking is het feestelijke hoogtepunt tijdens de slotdag van het project. Op deze dag zijn er debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en met de juryleden uit Nederland en Vlaanderen.

Aanmelden
Aanmelden gaat via school. Wil je meedoen? Vraag dan aan je docent of hij/zij het aanmeldingsformulier wil invullen. Speciaal voor begeleiders hebben we op deze website alle belangrijke informatie gepubliceerd onder de knop Leraren.

Korte geschiedenis 
De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil. De Jonge Gouden Uil was een Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject en werd uitgereikt tussen 1997 en 2000. De nominaties waren kwamen overeen met de genomineerden van De Gouden Uil (nu bekend als de Gouden Boekenuil). De genomineerde boeken werden door de deelnemers gelezen en zij verkozen er een tot winnaar​.   

Waar komt De Inktaap vandaan? 

De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).

De Inktaap 2018

De Inktaap 2018 gaat in Nederland weer van start op 1 oktober 2017. De juryleden lezen komend jaar drie genomineerde titels, waaronder 'Rivieren' van Martin Michael Driessen.

Lees meer

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer